Jumping Rings

 300,00 -  3.600,00/ maand

Waarom kunnen treinen zo snel remmen?

Selecteer eerst een huur periode voordat je deze kan toevoegen aan je aanvraag.

Huren vanaf
Huren tot
Artikelnummer: jumping-rings Categorie:

Beschrijving

‘Jumping Rings’ toont de Lenz’ wet, een onzichtbare kracht die onderdelen probeert te stoppen of tegen te werken. In vele apparaten zitten magneten. De Lenz’ wet komt in actie wanneer een magnetisch veld in de buurt van een geleider, ofwel spoel van draad, komt.

De exhibit toont een koperen spoel waarop een magnetische ring ligt. Met een druk op de knop stuur je stroom door de spoel. Hierdoor wordt een magnetisch veld opgewerkt. Dit magnetisch veld werkt tegenovergesteld aan dat van de ring. De spoel en ring stoten elkaar af en de ring schiet omhoog. Dit noem je de wet van Lenz.

Elektromagneten worden gebruikt om bijvoorbeeld treinen snel te laten remmen. Wanneer de machinist de remmen activeert, worden elektromagneten onder de trein ingeschakeld. Een elektromagneet is een magneet die je aan- en uit kan zetten met elektriciteit. De ingeschakelde elektromagneten creëren een sterk magnetisch veld. De aantrekkingskracht van de magneet veroorzaakt wrijving met het spoor, waardoor Lenz’ wet ontstaat en de trein afremt.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar (elektro)magneten, omdat ze zuinig werken en voor heel veel toepassingen bruikbaar zijn. Zoals in de gezondheidssector om het lichaam met behulp van een MRI-scanner te onderzoeken op ziektes.

Waarom kunnen treinen zo snel remmen?

  1. Druk op de knop.
  2. Zo stuur je stroom door de spoel.
  3. Wat zie je?

Technische specificaties

Gewicht 110 kg
Afmetingen 85 × 60 × 216 cm
Installatie

Plug & Play

Materiaal

Frame: Staal | Blad: Berken multiplex & solid