Beschrijving
Viscositeit is een maat voor hoe snel een vloeistof stroomt: hoe hoger de viscositeit, hoe stroperiger de vloeistof is en hoe langzamer deze stroomt.
De viscositeit van een vloeistof wordt beïnvloed door de samenstelling van de vloeistof en de temperatuur. Bij een hogere temperatuur neemt over het algemeen de viscositeit van een vloeistof af. Warme vloeistoffen stromen dus makkelijker dan koude.
Bij het ontwerpen van voedingsmiddelen zoals sauzen, yoghurt en dranken is de viscositeit belangrijk. Ten eerste om te zorgen dat wij ze lekker vinden, maar ook om ze in de fabriek op grote schaal goed te kunnen mengen, transporteren en verpakken.
Zelfs bij 3D-printen is de viscositeit van belang: de gesmolten kunststof moet precies zó stroperig worden, dat het vloeibare materiaal met een gelijkmatige snelheid uit de printkop komt.
Hoe snel stroomt een vloeistof?
- Draai aan de schijf om de buizen te kantelen.
- Vergelijk de snelheid van de verschillende vloeistoffen die naar beneden stromen.