Een kijkje achter de schermen
Graag geven we een kijkje achter de schermen. We gaan in gesprek met ons team en lichten diverse disciplines, de werkwijze en ervaringen uit. Vandaag gaan we in gesprek met onze engineer Bart Mollen. Wat doet hij nu precies en hoe ontstaan de exhibits?


Hoe ontstaan de exhibits?
Bij de start van een exhibit gaan we met het projectteam om de tafel. In een brainstormsessie bepalen we welk principe we willen uitleggen en hoe we dat technisch vormgeven. De exhibits worden altijd handmatig aangedreven, zodat bezoekers zelf kunnen ervaren wat er gebeurt.
Daarna kijken we hoe de exhibit in ons standaardmeubel geïntegreerd kan worden. Dit meubel vormt de basis, de onderconstructie waarop de exhibit komt te staan. Hierbij wordt ook nagedacht over de plaatsing van tekst en uitleg.
Tijdens de brainstormsessie kiezen we ook de techniek: werken we met tandwielen, een V-snaar, een polikoord of een ketting? Hoeveel tanden heeft de ketting nodig? Hoe groot moeten de onderdelen zijn? Deze details worden door het team bedacht en uitgewerkt. Zodra het basisprincipe vastligt, maken we de eerste schetsen en werken we toe naar een technische tekening.
Welke materialen worden gebruikt voor de meubels?
Het standaardmeubel zelf bestaat uit een bovenblad van berkenmultiplex met een toplaag van Getacor, een vaste standaardkleur voor al onze meubels. De onderconstructie is van staal en wordt poeder gecoat in kleur 7030.
Vroeger werden de meubels van polyester gemaakt. Dit materiaal was minder prettig om mee te werken, omdat glasvezelmatten over een mal moesten worden gebogen. De organische vormen van de oude meubels waren destijds logisch, maar de productiemethode had nadelen. Door de overstap naar een nieuw ontwerp kunnen we nu alles in eigen beheer produceren, zonder afhankelijk te zijn van externe partijen.
Hoe verloopt het productieproces van een exhibit?
Het proces begint met het tekenen van de techniek: wat willen we laten zien? Dit bepaalt de afmetingen en de opbouw van het meubel. Vervolgens werken we de details uit: welke onderdelen willen we zichtbaar houden, en welke juist niet?
Als het hele team achter de engineertekening staat, wordt het proces opgesplitst:
- De interieurwerkplaats maakt het bovenblad van het meubel.
- De technische werkplaats vervaardigt de constructie.
- De freesafdeling bewerkt houten en kunststof onderdelen.
- De spuiterij voorziet alles van de juiste kleur.
Een exhibit moet een principe of fenomeen helder uitleggen. Daarom verdiepen we ons vooraf goed in de materie. Dit maakt het werk niet alleen interessanter, maar zorgt er ook voor dat we steeds weer nieuwe dingen leren.
Wat is jouw favoriete exhibit?
Een van de favoriete exhibits van Bart is de Sun Position. Deze exhibit laat bezoekers zelf de aarde om de zon laten draaien. De zon geeft licht, waardoor je door de schaduwen op de aarde kunt zien waar het dag en nacht is. De aarde draait 365 keer om zijn as in een jaar, wat ons de jaartelling en seizoenen geeft.
Wat deze exhibit zo bijzonder maakt, is dat het een alledaags fenomeen op een tastbare manier uitlegt. Iedereen heeft te maken met dag en nacht, seizoenen en de stand van de zon. Daarnaast bevat het exhibit een mooie technische uitdaging: diverse assen draaien in en om elkaar heen, een mechanisme dat bij de eerste ontwikkeling van de exhibit helemaal zelf is bedacht.