Sun Position

 300,00 -  3.600,00/ maand

Waarom draait de aarde om de zon?

Selecteer eerst een huur periode voordat je deze kan toevoegen aan je aanvraag.

Huren vanaf
Huren tot
Artikelnummer: sun-position Categorie:

Beschrijving

In deze exhibit kun je zelf de aarde om de zon laten draaien. De zon geeft licht, waardoor je door de schaduwen op de aarde kunt zien waar het wanneer dag is en wanneer nacht. Waar het zonlicht de aarde bereikt, is het dag. Waar geen licht valt, is het nacht. Doordat de aarde in een jaar 365 keer om zijn as draait, hebben we 365 dagen in een jaar.

Daarbij staat de aarde gekanteld in een hoek van 23,5 graden van het vlak waarin de planeten om de zon draaien. Door de grotere of juist kleinere afstand van het noorden of zuiden tot de zon ontstaan de seizoenen.

Woon je op het noordelijk halfrond? Dan is het zomer als die kant van de bol naar de zon gekanteld is. De afstand van de aarde tot de zon is dan het kleinst, dus er komt meer warmte van de zon op het aardoppervlak. Op het zuidelijk halfrond is het dan juist winter. Deze kennis van dag en nacht en van seizoenen is van groot belang voor planten en dieren. In de lente – als het zomer wordt – komt op het noordelijk halfrond alles tot bloei doordat het warmer wordt. Boeren houden hier rekening mee met het telen van gewassen.

Ten slotte maken de seizoenen veel uit voor het vinden van nieuwe manieren om duurzame energie op te wekken. Zonnepanelen kunnen in de zomer veel stroom opwekken in Nederland, maar in de winter juist weer weinig. Rond de evenaar heb je veel minder van deze wisselingen in temperatuur.

Waarom is er dag en nacht? En waarom hebben we seizoenen?

  1. Draai aan de schijf.
  2. Draai de schijf zo, dat het in jouw land licht (dag!) is.
  3. Draai de schijf zo, dat jouw land het dichtst bij de zon staat. Het is dan midden in de zomer.

Technische specificaties

Gewicht 110 kg
Afmetingen 120 × 120 × 110 cm
Installatie

Plug & Play

Materiaal

MDF, Staal