Gravitational Well

 300,00 -  3.600,00/ maand

Waarom blijft een satelliet om de aarde draaien?

Selecteer eerst een huur periode voordat je deze kan toevoegen aan je aanvraag.

Huren vanaf
Huren tot
Artikelnummer: gravitational-well Categorie:

Beschrijving

De kracht waarmee de aarde aan satellieten trekt, de zwaartekracht, is afhankelijk van de massa van zowel de aarde als de satelliet en de afstand ertussen.

Je kunt je deze kracht voorstellen als een soort ’trechter’ in de ruimte. Hoe dichter de satelliet bij de aarde komt, hoe sterker de zwaartekracht trekt. Toch valt de satelliet niet ‘op’ de aarde, omdat de satelliet een bepaalde snelheid heeft. Deze snelheid is precies zo groot, dat de satelliet in de ruimte in een bepaalde baan om de aarde blijft cirkelen.

In deze exhibit zie je welke baan een satelliet maakt, afhankelijk van zijn snelheid en de afstand tot de aarde en de maan – die ook zwaartekracht uitoefent op de satelliet.

Zwaartekracht speelt dus een belangrijke rol bij satellieten. Wij zijn van deze satellieten afhankelijk voor onze plaatsbepaling met behulp van gps, maar ook van bijvoorbeeld 5G-signalen om mee te kunnen bellen en mobiel te kunnen internetten.

Omdat we in de toekomst steeds meer satellieten nodig zullen hebben om aan onze groeiende communicatie-wensen te voldoen, is onderzoek naar en kennis over de werking van de zwaartekracht en hoe deze de banen van satellieten beïnvloedt van groot belang.

Waarom blijft een satelliet om de aarde draaien?

  1. Schiet met de hendel een bal in de exhibit.
  2. Kijk welke baan de bal volgt.

Technische specificaties

Gewicht 230 kg
Afmetingen 170 × 170 × 910 cm
Installatie

Plug & Play

Materiaal

Frame: Staal | Blad: Berken multiplex & solid

Bijzonderheden

Geen stroom vereist