The Same or Different

 300,00 -  3.600,00/ maand

Waarom rolt het ene wiel sneller dan het andere?

Selecteer eerst een huur periode voordat je deze kan toevoegen aan je aanvraag.

Huren vanaf
Huren tot

Beschrijving

Met deze exhibit kun je zien hoe twee wielen die veel op elkaar lijken, toch een verschillende snelheid krijgen op een hellend vlak. Dat heeft met verschillende oorzaken te maken. Eén van de kenmerken van een wiel die invloed heeft op die snelheid, is de massaverdeling. Waar is het wiel het zwaarste? In het midden bij de as of juist aan de buitenkant?

Dit verschil in massaverdeling maakt uit in veel dagelijkse voorwerpen. Denk maar eens aan een tennisracket. Als het racket zwaarder is bij het handvat, dan heb je meer controle over het racket. Maar een racket dat juist bovenin zwaarder is, geeft meer snelheid om de bal mee te slaan. Welk racket je kiest, hangt van je persoonlijke voorkeur af.

Bedrijven gebruiken deze massaverdeling veel. In een draaiende kermisattractie bepaalt deze massaverdeling bijvoorbeeld hoe snel de karretjes kunnen draaien.
Onderzoekers doen nog steeds veel onderzoek naar massaverdeling. De vraag is dan vaak niet welke massaverdeling het beste is, maar wel hoe je een deel van de constructie heel licht, maar toch stevig maakt.

Welk wiel rolt het snelst?

  1. Zet beide wielen aan het begin van de baan.
  2. Laat de wielen tegelijk los.
  3. Kijk wat er gebeurt.

Technische specificaties

Gewicht 40 kg
Afmetingen 190 × 75 × 91 cm
Installatie

Plug & Play

Bijzonderheden

Geen stroom vereist

Materiaal

RVS